dimecres, 26 d’octubre del 2011

La CEOE demana rebaixar de 20 a 12 dies la indemnització per acomiadament procedent

Entre les propostes de la patronal de cara a les eleccions del 20 de novembre:

CEOE demana reduir a 20 dies la indemnització per acomiadament improcedent i a 12 al procedent.

Proposen fixar el copagament a sanitat i justícia.

La mateixa cançoneta de sempre però cada dia més envalentonats i amb la directa posada. Per a quan una resposta obrera i social de veritat?

El president de la CEOE, Joan Rosell, va proposar el passat 19 d’octubre que la indemnització per acomiadament improcedent per als nous contractes indefinits es rebaixi a 20 dies (dels quals 8 els abonaria el FOGASA) i el procedent es redueixi "a 12 dies o res ". RNE va avançar el contingut d’aquest document que la patronal dirigirà als partits polítics de cara a les eleccions generals convocades per al pròxim 20 de novembre. És un ritual habitual que la CEOE elabori el seu receptari econòmic abans de cada cita electoral per enviar-lo als partits i sobretot als dos aspirants a presidir el govern espanyol.

La CEOE ha aprovat un document amb aquestes i altres propostes per superar la crisi dels empresaris, que entenen que la reducció del dèficit públic ha de fer-se mitjançant retallades en el sector públic que ha crescut "descontroladament" i en cap cas amb un augment de impostos.

"El sector públic s’ha de centrar en l’essencial, reduir la seva grandària, simplificar la seva estructura i adaptar els seus recursos humans a la nova situació", assenyala el document, en el qual es posa l’accent en que l’ajust fiscal ha de realitzar-se per la banda dels despeses.

No obstant això, la CEOE demana centrar l’ajust en les despeses corrents perquè les retallades no afectin la inversió pública, especialment la destinada a infraestructures, per l’impuls que suposen per al creixement econòmic.

Els empresaris no creuen que l’equilibri pressupostari s’hagi d’escometre pel costat dels ingressos, ja que consideren que la càrrega fiscal s’ha de mantenir constant.

De fet, la patronal advoca per reduir "substancialment" les cotitzacions a la Seguretat Social, l’impost de societats i el gravamen sobre l’estalvi, a més d’una reforma de l’IVA que permeti a les empreses no pagar a Hisenda fins al cobrament de les factures .

Aquesta és una de les principals propostes que la CEOE ha presentat de cara a les eleccions generals del pròxim 20 de novembre.

Segons Rosell, les propostes empresarials s’han fet amb "tota la bona intenció del món" i entre elles també hi ha el fixar un copagament en la sanitat i la justícia.

La CEOE proposa que la indemnització per acomiadament objectiu en els contractes indefinits es redueixi dels 20 als 12 dies amb un màxim d’un any, a pagar en la seva totalitat per l’empresari, i que en cas del acomiadaments improcedents passi de 45 a 20 dies, dels que vuit dies correrien a càrrec del Fogasa.

En el document presentat, la patronal proposa a més simplificar les 43 modalitats de contracte actuals a un total de sis, així com "flexibilitzar" els contractes a temps parcial i de formació. En la reforma laboral ideada per la CEOE, la clau és la simplificació dels “43 tipus de contractes” i l’abaratiment de tots aquests.

En el contracte indefinit, la indemnització en cas d’acomiadament improcedent cau dels 45 dies (33 dies en els contractes de formació i de joves i dones) a 20 dies. A més de rebaixar la indemnització de 20 a 12 dies (sense que 8 els pagui el Fogasa, com ara), també vol tipificar les causes objectives en una llista –com a França– per restar poder al jutge laboral. En realitat, la CEOE pensa en un camí de transició que vagi de 12 dies a zero (gratuït per causes econòmiques, com ja passa en el cas del procedent disciplinari), quan entri en vigor el fons austríac, la guardiola que l’empresari dota mes a mes per a l’obrer i que aquest s’endú amb cada canvi de feina si és acomiadat o li complementa la pensió si conserva la feina sempre. Així ho admetia Rosell: “Si l’acomiadament és procedent, res, és procedent.”

Així ho va explicar el president de la CEOE, Joan Rosell, en roda de premsa per presentar les propostes de la patronal de cara al 20N, en què es planteja la necessitat de reduir el cost de l’acomiadament per facilitar la contractació.

Segons Rosell, "no cal demonitzar la sortida del mercat de treball", al que ha afegit que cal que "si els empresaris han de acomiadar que no tinguin els impediments que tenen". "Com més facilitats donem a la sortida del mercat de treball més possibilitats hi haurà que els empresaris s’atreveixin a contractar", va afegir.

Res de nou sota el sol. Es tracta de les velles receptes de sempre: abaratir més l’acomiadament per tal de facilitar una suposada creació de nous llocs de treball. En realitat l’abaratiment de l’acomiadament suscita en l’empresari la temptació d’engegar una cadena de substitució de plantilla vella per nous obrers barats i més fàcils d’acomiadar.

* Font: Agències

Les propostes de la CEOE Les propostes de la CEOE